Terug naar overzicht

Een houten huis: sfeer, sfeer en nog eens sfeer

Het bouwen van een nieuwe woning is voor de meesten van ons een niet alledaagse bezigheid. Maar een houten huis? Dat is helemaal iets dat je in ons kikkerlandje zelden tegenkomt. ‘’In Nederland zijn we nogal gehecht aan onze stenen gebouwen,” vertelt Arjan Walraven van Finnhouse. “Maar op andere plekken zoals in Scandinavië, Noord-Amerika of bijvoorbeeld Oostenrijk wordt hoofdzakelijk hout gebruikt bij de bouw van woningen.”

Samen met Bouwbedrijf Van der Burgt en de architecten van Mannen in de Ruimte realiseerden zij een bijzonder project in Uden: een volledig uit hout opgetrokken, levensloop bestendige kop-staart woning.

 

Een perfect passende en bijzondere keuze

Voor de familie Halkes was dit project een perfect passende keuze. “We wilden milieuvriendelijk en duurzaam bouwen en daarnaast houden we van de warme uitstraling van een houten huis”, vertelt Paul Halkes. Dit wordt beaamd door Arjan: “Hout geeft direct een bijzondere sfeer welke niet alleen met het oog waarneembaar is, maar met name ook gevoelsmatig. Bovendien houdt een woning als deze de warmte beter vast en reguleert het hout de vochtigheid.” Daarbij komt dat het een natuurproduct is en is ieder ontwerp van Finnhouse uniek. Het is natuurlijk wel zo dat met regelmaat onderhoud gepleegd moet worden. “Maar het onderhouden van de gevelbekleding is echt niet zo bewerkelijk als het schilderen van je kozijnen,” voegt Arjan geruststellend toe.

Een duurzaam principe

Maar wat maakt een huis nu levensloop bestendig? Dit komt mede door het principe van een kop-staart woning wat zich vertaalt naar een globale tweedeling van het huis. Een primair deel (de kop) waarin de keuken, zit/woonkamer, badkamer en slaapkamer zijn gevestigd. Dit primaire deel wordt door een hal verbonden met het secundaire deel (de staart) waar bijvoorbeeld plek is voor kantoorruimte, extra slaapkamers, hobbyruimte of mantelzorg. Dit maakt de woning levensloop bestendig en dus duurzaam. Bovendien worden de leefruimten in de kop bij het ontwerp dusdanig gepositioneerd dat deze zijn georiënteerd op het zuiden, zodat optimaal gebruik kan worden gemaakt van de zon. Als klap op de vuurpijl wordt bijna de volledige woning opgebouwd met ecologische materialen: duurzaam dus.

Al met al is dit voor alle betrokkenen een bijzonder project geweest, dat tot een prachtig eindresultaat heeft geleid. “De samenwerking is erg goed geweest, mede door de korte lijntjes tussen alle betrokken partijen”, aldus Paul. En voor een bouwbedrijf is het natuurlijk een geweldige uitdaging om enkel en alleen met hout aan de slag te gaan. Laten we hopen dat er nog veel meer van dit soort unieke projecten mogen volgen.

Meer over Finnhouse.

Meer foto's van Ad Megens: